LITERÁRNÍ BAŠTA

DOBRÉ ČEŠTINY

Nedělnička CIII

Před 7 lety ·· Barbora Čiháková

Všichni jsou překvapení, že máme v lednu led a mráz. Počasí pouze reaguje na celosvětovou blbou náladu, vždyť v pátek se stal americkým prezidentem Donald Trump. Nu což, přežili jsme kobylky, mouchy, žáby i štěnice, než ho mlýny namelou, nakupte pro jistotu pár plechovek fazolí do zásoby a čekání na zázrak si zpříjemněte pravidelným zpravodajstvím.

V pondělí vyjely do vrchlabských ulic Stalinovy ruce. Tento sněhožrout během hodiny naplní vločkami až sedm nákladních aut. Činí tak každou zimu již od roku 1989 – vždyť ne každé staré koště špatně mete, i když k němu už neseženete žádné náhradní díly. Pavel Šporcl se ve stejný den rozhodl, že povzbudí národní hrdost, která za poslední léta klesla k bodu mrazu, a vydá variace české hymny.

V úterý se sešly chytré hlavy na pražském magistrátu, aby rozlouskly ožehavý problém. Zjistily, že se zákazem kouření vylezou hloučky kuřáků před hospody. Připravují proto vyhlášku, která rozkáže všem majitelům hospod zavřít nejpozději ve dvě. „Tržby půjdou k ledu,“ zlobí se čeští hospodští. Protestují i finští ochránci zvířat. Trápí je výstava medvěda Jusoo. Vždyť jak může být vernisáž v době, kdy medvěd hibernuje?! Malíři oponují: prý bude ještě rád, že zaspí kritiky.

Ve středu podal John Mucha žalobu na Prahu. Jak oznámil novinářům, věnoval jeho dědeček Slovanskou epopej Praze, nikoli Asii. Přitom si už v roce 1939 do svého deníku Alfons Mucha zapsal, že trpí, když si uvědomuje, jakým způsobem s epopejí nakládají. Kdyby tušil…

Ve čtvrtek pozměnili senátoři návrh zákona o ochraně přírody. Povýšili práva obcí v národních parcích a vypustili cíl chránit nerušený vývoj přírody. Však co národní parky neposílí, to je zabije.

V pátek se na Hradě tančilo a soutěžilo v tombole. Hosté mohli vyhrát kance, kterého prý skolila první dáma. Organizátoři plesu se inspirovali trojicí Forman, Passer, Papoušek. V půlce se zhaslo. Z výher zůstaly jen lístky na Gottův koncert. Vláda tam byla celá, hasič ani jeden. Mezitím se v Americe rozpršelo, Trump pronesl svoji inaugurační řeč a následoval proslov reverenda Franklina Grahama, který poznamenal, že déšť v Bibli značí požehnání. Těžko říct, jak si vyložit pasáž o potopě.

V sobotu upozornily Lidové noviny čtenáře, že se topí i holínkami, přestože už takhle kvůli inverzi nevidíme na krok. A to počkejte, až vyjdou do ulic kuřáci.

A tak tu máme neděli. Celý týden naše média předstírala diskusi o poezii, ačkoli to s poezií vlastně nemělo co do činění. Předmětem debaty byla genderová vyváženost Žáčkovy básně Maminka. Ministerstvo školství reagovalo jasně: vždyť hlídají, aby texty v čítankách byly genderově vyvážené. Ministerstvo kultury se do debaty nezapojilo, celý týden drželo svůj kronikářský standard a pečlivě den za dnem na Twitteru připomínalo, kdo má jaké výročí, i když v týdnu plném poezie zapomnělo na Jana Zahradníčka. Škoda že se naši novináři pro všechen gender nepozastavili nad tím, jestli je Žáčkova Maminka skutečně to nejlepší z české poezie pro děti. Nejhůř to odnesl Žáčkův jmenovec. Bystřejší část obyvatel naší země posílá herci z Divadla Na Zábradlí celý týden výhružné zprávy, ať už jde s tou svojí básničkou do prdele, i když za svůj život nenapsal jedinou. „Chtěl jsem, ale po tomhle už nic nezveršuju,“ povzdechl si. I do dalšího týdne jen to dobré. A nezmrzněte.